Razstava "Vojna za samostojno Slovenijo"

Preddvor

V ponedeljek, 13. novembra 2023 smo bili na slavnostni otvoritvi razstave "Vojna za samostojno Slovenijo 1991", ki jo je v Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor pripravili Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Razstavo je postavila ga. mag. Biserka Debeljak, upokojena kustosinja Muzeja policije. V nagovoru je predstavila dogajanja v nekdanji skupni državi konec osemdesetih let in težnje Slovencev po samostojni državi. V vojni, ki sledila po razglasitvi samostojne Slovenije, so bile tudi žrtve, med teritorialci, policisti, civilisti, tujci in pripadniki JLA.

Prisotne udeležence na otvoritvi sta pozdravila Rok Roblek, župan občine Preddvor in Jože Povšin, ravnatelj Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor. Slavnostni govornik je bil Ivan Hočevar, predsednik PVD Sever Gorenjska in v času osamosvojitvene vojne načelnik Uprave za noteranje zadeve Kranj ter vodja Koordinacijske podskupine za Gorenjsko in član Manevrske strukture narodne zaščite.

Učenci Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor so pripravili bogat glasbeni, pevski in recitatorski program. Na koncu pa je bilo podeljeno prizanje hraniteljema orožja milice, Ivanu Jenku in dr. Dušanu Likosarju

Vir: foto: Josip Orbanić