8. spominski pohod veteranov na Krvavec, 3.7.2022

Krvavec

 

Letos smo organizirali in izvedli v nedeljo 3. julija 2022 že 8. spominski pohod na Krvavec in sicer s planine Jezerca do stolpa RTV Krvavec v počastitev spomina na napad objekta s strani agresorjevih letal JLA. Napad je bil izveden 2. julija 1991 leta in sicer dvakrat, prvič dopoldan in drugič še popoldan. Zaradi pravočasnega umika pripadnikov TO, ki so varovali okolico, na varno, ni bilo med njimi žrtev in ne ranjenih. Nastala je večja materialna škoda na objektu / stolpu /, ki so jo delavci Elektro Gorenjska iz enote Cerklje še isti dan pozno popoldan odpravili. Oddajnik RTV Krvavec je tako zopet deloval brez kakšnega zastoja. Zahvala za to gre tudi takratnim delavcem RTV-ja, ki so pomagali pri popravilu poškodovanih naprav.

Pohoda se je udeležilo več kot 20 pohodnikov, med njimi so bili tudi udeleženci takratnih dogodkov v juliju 1991 leta, vsi skupaj pa so z zanimanjem poslušali pripoved sedanjega upravnika stolpa, ki jim je opisal takratne dogodke na gori.

Rahlo utrujeni so se pohodniki po ogledu spustili navzdol proti koči Pri Rozki, kjer jih je pričakoval topel obrok. Po tem so polni vtisov nadaljevali pot proti izhodiščni točki, to je na planini Jezerca, kjer so jih čakala vozila za pot proti domu.

V lanskem letu / 2021 /, ko smo praznovali 30. letnico osamosvojitvenih vojne je Območno združenje veteranov vojne za Slovenjo Kranj ob pomoči RTV Krvavec in Občine Cerklje na Gorenjskem postavilo informativno tablo pred vhodom na prostor pred stolpm RTV in na objektu oddajnika postavilo spominsko ploščo v spomin na raketiranje letal JLA na objekt oddajnika.

tekst: Anton Rešek, foto: Bojan Verčič