Ekskurzija veteranov OZVVS Kranj

Kranj

Ekskurzija kranjskih veteranov na Dolenjskem

Ideja, da organiziramo ekskurzijo na Dolenjsko, je zorela že nekaj mesecev. Slišali smo za muzej IMV, ga predhodno tudi pogledali in odločitev za obisk ni bila težka izbira. Želeli smo spoznati Pogance, kraj, kjer je bila 27. junija 1991ustavljena kolona JLA, ki je prihajala žez Gorjance in počastiti spomin na umrle žrtve raketiranja na Medvedjeku. 

Za poln avtobus se nas je zbralo v soboto, 8. junija pred Mercatorjem na Primskovem in po poldrugi smo že bili v Drgančevju na ogledu muzejske zbirke IMV. Muzej upravlja društvo Klub prijateljev IMV. Sprejela sta nas Franci Štupar in Vojko Grobovšek, ki sta uvodoma predstavila društvo, nastanek in rast muzejske zbirke ter razvoj avtomobilske in prikoličarske industrije v Novem mestu. Ob ogledu starih avto uninov, katrc, avstinov, kombijev in drugih vozil IMV smo se vrnili v našo mladost. Smo pa videli  tudi prav take prikolice Adria, v katerih smo nekdaj preko letovalnih kapacitet podjetij letovali. Kje so že ti časi?

V Pogancih, nekaj kilometrov višje proti Metliki pa nas je sprejel general Albin Gutman, ki nam je podrobno predstavil dogajanje na tem mestu v noči 27. junija 1991. Preko Gorjancev je prispela oklepna enota JLA, ki je bila ustavljena v blokadi TO, nadaljevala pot naprej proti Ljubljani in bila blokirana na Medvedjeku, njena  pot se je v povratku proti jugu končala v Krakovskem gozdu.

Po kosilu v Mirni Peči pa smo se ustavili še na Medvedjeku, kjer nas je prijazno sprejel Janez Bobnar, tudi udeleženec takratnih dogodkov. Kolona JLA je bila ustavljena na pravočasno in bolje pripravljeno barikado. Po neuspelih pogajanjih se je 28. junija zgodil spopad, posredovala so tudi letala JLA. V spopadu je padel pripadnik TO Franc Uršič, ubit je bil domačin Anton Kotar, v napadu letal pa so umrli tudi tuji vozniki tovornjakov ujetih v koloni. Njim v spomin smo pri spomeniku prižgali svečo.

Na povratku smo se pogovarjali kaj vse bi še lahko videli na Dolenjskem in sklenili, da bomo naslednjo ekskurzijo zopet organizirali med dolenjske griče. Zahvaljujemo se vsem za prijazen sprejem in predstavitve, zahvala pa tudi predsedniku OZVVS Dolenjska Antonu Klobčaverju za organizacijo obiska na Pogancih in Medvedjeku.

 

Drago Kopač