Ekskurzija, Vitanje, Dravograd, 28.5.2022

Kranj

Ekskurzija na  Koroško

Po večkratnih  poizkusih organiziranja ekskurzije smo končno lahko le-to izvedli v soboto, 28. maja  2022 , ko nas je voznik Alojz z avtobusom SV ob jutranji uri popeljal proti našim ciljem. Prva postaja so bile Vitanje, kjer smo si najprej napolnili prazne želodčke s toplim okrepčilom v gostilni poleg Centra Noordnung, ki smo si ga z zanimanjem ogledovali skoraj dve uri. Čas nas je kar priganjal, saj nas je v Mislinji že čakal naš gostitelj veteran Srečko Krajnc, ki nas je kot predsednik OZVVS Dravograd spremljal ves ostali čas, ko smo bili na njihovem terenu.

Na poti proti Dravogradu smo si ogledali v Šmartnem pri Slovenj Gradcu spominski park 90/91, nato nadaljevali pot proti končnemu cilju, to so bile Libeliče in mejni prehod Vič. Iz načrta je žal izpadel ogled protokolarnega objekta dvorca Bukovje, zaradi prezasedenosti časovnih kapacitet.

Je bilo pa toliko večje za vse presenečenje ogled Libelič, kjer smo se sprehodili skozi zgodovinsko najpomembnejšo vasico na Slovenskem in si ogledali  kmečko zbirko ( po letnih časih ), kostnico, staro šolsko učilnico, farno cerkev sv. Martina, črno kuhinjo in se še sprehodili po etnološki učni poti. Ves čas nas je prijazna vodička zasipala s pomembnimi in manj znanimi podatki vse od plebiscita po koncu I. sv. vojne naprej. Tako smo lahko na kraju samem pridobili potrditev, kako trdno je bilo prepričanje prebivalcev tega kraja v svojo pravilno odločitev, da branijo slovenski jezik in kulturo tega območja pred ponemčevanjem.

 Po ogledu prijazne vasice Libeliče smo pot nadaljevali proti mejnemu prehodu Vič, kjer nam je naš gostitelj Srečko opisal še dogodke iz časa osamosvajanja 1991 leta. Že kar malce utrujeni smo na Turistični kmetiji Vrajenk dočakali pozno popoldansko kosilo.

Po kratkem medsebojnem pozdravu obeh predsednikov naših veteranskih organizacij in izmenjavi skromnih knjižnih daril, smo se polni novosti, videnega in informacij odpravili proti domu. V Mislinji smo se poslovili še od prijaznega gostitelja Srečka Krajnca in v večernih urah srečno pripotovali do doma.

Tekst: Anton Rešek, foto: Drago Kopač