Nova aktivnost

Kranj

Nekaj naših članov je predlagalo, da bi se naša druženja odvijala v raznih oblikah in tako je bila 13.junija 2020 organizirana 1. kolesarska odisejada od Kranja do Cerkelj. To je bil prvi kolesarski izlet, ki smo ga poimenovali Po poti spominov in je sovpadal v program aktivnosti ob praznovanju 29. obletnice osamosvojitvene vojne. Pot je udeležence vodila od zbirališča pri Tušu na Planini pri Kranju, mimo Šenčurja do zahodne strani letališke ograje letališča Brnik in naprej do spominskega obeležja padlemu pripadniku teritorialne obrambe Petru Petriču. Tu se je izvedla krajša spominska slovesnost, na kateri je prisotne podpredsednik Bojan Verčič na kratko seznanil s takratnimi dogodki, ko je izgubil svoje življenje Peter Petrič.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj goji časten spomin na padlega bojnega tovariša. S takimi in podobnimi dejanji ohranjamo medsebojne vezi in tovarištvo, ki je danes še kako potrebno.Če smo v letu1991 s skupnimi močmi premagali veliko močnejšega agresorja, lahko danes v mozaik osamosvojitvenih dogodkov vtkemo veliko več in tako prispevamo dragocen prispevek k samostojnosti Slovenije.

Po krajšem nagovoru je 19 kolesarjev nadaljevalo svojo pot do Cerkelj, kjer so udeleženci na grobu Petra Petriča s prižigom svečke in cvetjem počastili spomin na svojega soborca. Po tej aktivnosti so se vrnili proti gostišču Pri Cilki, kjer jih je čakala zaslužena malica in topel napitek. Udeleženci so obljubili in potrdili svojo udeležbo v naslednjem letu, ko se naj v počastitev 30 – letnice osamosvojitve pripravi podobna akcija z obiskom še več krajev iz obdobja vojne 1991.

Zapisal: Anton Rešek, foto: Bojan Verčič