Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije smo veterani na Krvavcu odkrili spominsko obeležje

Krvavec

V soboto, 3. julija 2021 smo se na Krvavcu zbrali veterani, nekateri med njimi tudi udeleženci dogodkov leta 1991, nekdanji zaposleni na oddajniku in drugi gosti svečanosti, da obudimo spomine na dogodke pred  tridesetimi leti, ko so letala agresorske armade 2. julija 1991 dvakrat raketirala oddajnik RTV Slovenija na Krvavcu. Potem, ko so jugoslovanski armadi začele pojemati moči in se začela vračati v vojašnice, je poskušala še z letalskimi napadi na oddajnike preprečiti obveščanje slovenske in tuje javnosti. Tako so bili napadeni oddajniki RTV Slovenija na Krvavcu 2. julija 1991 dvakrat, na Nanosu 28.6.1991in 2.7.1991 dvakrat, na Boču 2.7.1991, na Kumu 28.6.1991 in 2.7.1991, v Domžalah 2.7.1991 in na Pohorju 2.7.1991. Prvi je bil raketiran oddajnik na Kumu.

Na Krvavcu se je v času napada na oddajnik nahajal zaščitni vod 31.ObmŠTO Kranj, ki je bil nameščen v zgradbi Gorsko reševalne službe in je imel nalogo varovanja oddajnika. Prvi napad se je zgodil približno ob 10. uri, ko sta letali MIG-21 prileteli s strani Kokre, oddajnik je bil prestreljen z letalskim mitraljezom, oddajanje je bilo onemogočeno. Tehniki, zaposleni na oddajniku so poškodbe odpravili in omogočili delo oddajnika. Drugi napad je sledil okoli 15. ure, dve letali sta napadli s strani Grintovca, pri tem napadu pa je bil oddajnik bolj poškodovan, saj so bili poškodovani najpomembnejši deli antenskih naprav na stolpu in zgradbi ter energetski del oddajnega centra.

V spomin na te dogodke smo veterani OZVVS Kranj postavili spominsko obeležje na stavbi oddajnika RTV Slovenija in informativno tablo pri vhodu na območje oddajnika. Veterani v spomin na te dogodke že nekaj let tradicionalno organiziramo tudi pohod do oddajnika, načrtovali smo že nekaj časa tudi postavitev spominskega obeležja, vendar smo to prestavili na  30. obletnico, ko je ta čas še bolj svečan.

Spominsko obeležje sta odkrila župan občine Cerklje na Gorenjskem, Franc Čebulj in predsednik OZVVS Kranj, Anton Rešek. Informativno tablo pa sta odkrila član predsedstva OZVVS Kranj, Slavko Hočevar in Mitja Zatler, član ekipe oddajnika v letu 1991. V času napada se je Mitja Zatler nahajal v linkovski dvorani katere betonsko steno je raketa prebila in zračni pritisk ga je vrgel po tleh in prava sreča je bila, da je utrpel le lažje poškodbe.

Slavnostni govornik na slovesnosti, g. Janez Čadež, takratni direktor RTV Slovenija, je poudaril pomemben doprinos TO in Milice k osamosvojitvi Slovenije, premalo pa se pri tem  zavedamo dela novinarjev, ki so delovali v izjemno težkih razmerah in javnost uspešno informirali.

V kulturnem programu slovesnosti je Godba Cerklje pod vodstvom dirigenta Tomaža Kukoviča uvodoma zaigrala himno in nas v nadaljevanju navduševala z igranjem koračnic. Program so popestrile recitatorke Kulturnega društva Folklora Cerklje na Gorenjskem.

Anton Rešek, predsednik OZVVS Kranj se je na koncu zahvalil vsem za pomoč pri postavitvi spominskega obeležja in informativne table in seveda za množično udeležbo na slovesnosti.

Drago Kopač, foto: Bojan Verčič, Miha Rešek