Slovesnost na Jezerskem vrhu ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije

Jezersko

Že trideset let je minilo, ko smo osamosvajali Slovenijo, našo domovino. Doživljali smo trenutke in dogodke, ki so bili v zgodovini slovenskega naroda poklonjeni le nam. Zato se vsako leto teh dni spominjamo s posebnim zanosom in zahvalo vsem, ki so pri tem sodelovali in tudi dali svoja življenja.

Tudi dogodki na Jezerskem vrhu pred tridesetimi leti so sestavni del osamosvojitvenega mozaika in so zgoščeni v čas od 27. junija do 29. junija 1991. 27. junija 1991 so vojaki - graničarji    jugoslovanske armade ob pomoči iz kranjske vojašnice obkolili in uspeli zavzeti mejni prehod Jezersko. Pri zavzetju MP so agresorji streljali v stavbo s protiletalskim topom, na Jezersko so namreč uspeli priti z dvema samovoznima PLT Praga. 28. junija so na Jezersko prišli pripadniki protidiverzantskega voda TO iz Tržiča, 29. junija pa je sledil še prihod pripadnikov jurišnega odreda iz kranjskega Obm ŠTO. Po zavzetju položajev, po blokadi stražnic z odklopom elektrike in vode ter po pogajanjih je bil ob 18. uri podpisan zapisnik o predaji.  MP Jezersko je bil 29. junija zopet v slovenskih rokah, odprt za promet. Prvi na Gorenjskem in med prvimi v Sloveniji. 1. julija so se vojaki obeh karavl agresorske armade v spremstvu TO in Milice vrnili v kranjsko vojašnico. Letos smo se teh dogodkov spominjali v soboto, 26. junija.

V spomin na te dogodke je bil junija 2001, ob deseti obletnici osamosvojitve na pročelje poslopja mejnega prehoda postavljeno spominsko obeležje na pobudo občine Jezersko, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj in Policijsko veteranskega društva Sever Gorenjska. Idejno zasnovo spominskega obeležja je izdelal domačin, arhitekt Peter Šenk. Venec so letos k spominskemu obeležju položili župan občine Jezersko, Andrej Karničar, predsednik OZVVS Kranj, Anton Rešek in predsednik PVD Gorenjska, Ivan Hočevar.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze slovenskih častnikov Creina Kranj, vojni veteran in polkovnik v pokoju, ki je spomnil, kaj vse smo kot mlada in majhna država dosegli v tridesetih letih in zaključil, citirano » …, kot vidite moj današnji slavnostni govor ni bil kakorkoli politično obarvan. Govoril sem o nas z veliko željo, da nas obeleževanje tridesetega rojstnega dne naše samostojne in neodvisne države med seboj čvrsto poveže v spoštovanju in prijateljstvu, v veri, zaupanju in hrabrosti, da gremo skupaj naprej po poti, ko bomo lahko družno premagovali vse ovire – kakršnekoli že bodo.«

V kulturnem programu nas je s koračnicami razveseljeval Pihalni orkester Mestne občine Kranj, ki ima več kot 120 letno tradicijo.

Prisluhnili smo tudi dvema pevskima zboroma, Ljudskim pevkam z Jezerskega, ki tradicionalno nastopajo na vsakoletnih slovesnostih in Cerkvenemu pevskemu zboru Jezersko, oba zbora pa močno bogatita kulturno življenje na Jezerskem.

Drago Kopač, foto: M. Rešek