Spomin na zavzetje Jezerskega vrha

Kranj

V soboto, 27. junija 2020 je Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska v sodelovanju z Občino Jezersko in OZVVS Kranj pripravilo svečanost v spomin na dogodke izpred 29 let, ko so na Jezerski vrh, takrat mednarodni cestni prehod, pripeljala motorizirana kolona vojakov JLA in skušala zavzeti območje mejnega prehoda. Prisotni miličniki in enota TO so se jim postavili po robu in nekaj časa vzdrževali stanje napetosti, ki pa se kmalu spremenilo v vojno napetost, ki jo je narekovala JLA skupaj z graničarji, ki so zasedli bližnjo okolico in predvsem dominantne točke nad mejnim prehodom.

Branilci so se pritisku morali začasno umakniti, saj je prvo vozilo JLA s protiletalskimi topovi usmerilo ogenj v stavbo mejne milice in JLA je zahtevala brezpogojen umik, kar je bilo tudi storjeno. Napadenim silam se je kmalu začela približevati nova okrepitev TO, ki pa ni uspela vzpostaviti stika s svojimi, branilci. Kljub temu sta se obe strani sporazumeli za pogajanja. Po večurnih pogajanjih je poveljujoči enote JLA začel popuščati in dosežen je bil dogovor o umiku enot JLA in graničarjev z obeh karavel (Virnikova in Ankova) v dveh intervalih nazaj v vojašnico Kranj. Tako je bil mejni prehod Jezersko dne 29.6.1991 v poznih popoldanskih urah zopet odprt za cestni promet.

Na svečanosti je imel pozdravni nagovor župan Občine Jezersko, Andrej Karničar, slavnostni govornik Ivan Hočevar, predsednik PVD Sever Gorenjska in takratni vodja koordinacijske skupine za Gorenjsko pa je v svojem govoru opisal dogajanja na tem prostoru

V kulturnem programu so sodelovali recitatorji in Ljudske pevke z Jezerskega.

Po uradnem delu svečanosti so se udeleženci promaknili v dolino in v lovslem domu združili svoje vtise ob pripravljenem toplem obroku, za katerega so poskrbeli lovci LD Jezersko.

Anton Rešek, foto Drago Kopač