Svečanost na Brniku, 26.6.2020

Kranj

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj je v petek, 26. junija pripravilo ob 13. uri svečanost na letališču Jožeta Pučnika na Brniku v spomin na dogodke izpred 29 let. Pri pripravi svečanosti so sodelovali tudi PVD Sever Gorenjska, Občina Cerklje na Gorenjskem in družba Fraport Slovenija d.o.o.

V spomin na vse padle v osmosvojitveni vojni smo se poklonili z enominutnim molkom, cvetje k spominskemu obeležju pa so položili g. Anton Rešek, predsednik OZVVS Kranj, g.Franc Čebulj, župan Občine Cerklje in g. Gortan Simončič, PVD Sever Gorenjska.

 

Zbrane je v nagovoru pozdravil predsednik OZVVS Kranj Anton Rešek in na kratko povzel zgodovino, ko so pripadniki teritorialne obrambe in milice skupaj z delavci letaliških služb v junijskih dogodkih leta 1991 s svojim odporom presenetili agresorja in in je bilo njihovo delovanje odraz neizmernega poguma. Takrat so bili dnevi, ko smo branili svojo pravkar rojeno državo. Ti dnevi nam morajo biti v ponos in ne smemo dovoliti, da bi bili izbrisani iz zgodovine ali kako drugače izključeni. Predsednik Rešek se je v nadaljevanju dotaknil tudi državne proslave na Kongresnem trgu, ko je "aktualna vlada iz osrednje proslave izključila celo vrsto veteranskih organizacij, ki so tlakovale pot proti osmasvojitvi."

Slavnostni govornik na svečanosti je bil g. Vojko Damjan, predsednik PO ZVVS Gorenjska in predsednik OZVVS Tržič, veteran vojne za Slovenijo, ki je v času vojne za Slovenijo opravljal naloge varnostne in obveščevalne zaščite enot Teritorialne obrambe, ki so se bojevale na Brniku in drugih delih Gorenjske. V svojem govoru je opisal takratne dogodke v Sloveniji in posebno dogodke ob napadu na brniško letališče. Dotaknil se je tudi aktualnega dogajanja v državi in sklenil govor z besedami: "Ne sramujmo se svoje domovine. Redki so narodi v Evropi, ki preživeli toliko gorja in slave, kot jo je slovenski narod i zato postal nacija. Zato ne zatajite vsega, v kar ste nekoč verjeli, kajti jutri boste zatajili tudi sebe."

Kulturni program slovesnosti so izvajali pevci pevske skupine Klasje iz Cerkelj in kvartet saksafonov slovenske policije.

Drago Kopač, foto Matevž Fortuna