Svečanost na Jezerskem vrhu, 2.7.2022

Jezerski vrh

Tako kot vsako leto, je tudi v letu 2022 bila izvedena svečanost na Jezerskem vrhu na mednarodnem mejnem prehodu. Letošnjo so organizirali v sodelovanju Občina Jezersko, OZVVS Kranj in glavni organizator PVD Sever Gorenjska. Na mednarodnem mejnem prehodu smo se zbrali v soboto 2. julija 2022 ob 11.00 uri in ob lepem, sončnem vremenu prisostvovali izvedbi svečanosti. Najprej je imel pozdravni nagovor župan Občine Jezersko g. Andrej Karničar, slavnostni govorec pa je bil takratni komandir Mejne Milice Jezersko, veteran Damjan Renko, ki je udeležencem iz prve roke opisal takratne dogodke¸ ki so se odvijali na meji z Republiko Avstrijo. To območje so hoteli zavzeti agresorjevi vojaki JLA , ki so prišli iz vojašnice Kranj in s pomočjo graničarjev karavel Ankova in Virnikova planina blokirali mejni prehod Jezerski vrh. Branitelji pripadniki Milice, cariniki in Teritorialne obrambe iz Kranja so bili nekaj časa nemočni in prisiljeni začasno zapustiti mejni prehod, dokler niso iz Kranja in Tržiča prišle na pomoč dodatne enote TO. Dogodki so bili dramatični, saj je agresor iz dvocevnih protiletalskih topov izstrelil rafale na objekt Milice. Šele po dolgih pogajanjih so agresorjevi vojaki ugotovili, da so branitelji v premoči in so se predali. Tako je bil jezerski mejni prehod 29. junija 1991 med prvimi v takrat novo nastajajoči državi Sloveniji zopet v slovenskih rokah  ter  je lahko tudi stekel cestni promet v obe strani.

Na svečanosti je delegacija v sestavi župana Občine Jezersko g. Karničarja, predsednika OZVVS Kranj g. Reška in predsednika PVD Sever Gorenjska g. Hočevarja položila zimzeleni venec na spominsko obeležje.

V kulturnem programu so sodelovale Ljudske pevke z Jezerskega, ki vsako leto sodelujejo v prireditvi. Po koncu uradnega dela smo bili vsi prisotni povabljeni na  prigrizek in še izdatnejši pomenek o takratnih dogodkih.

tekst: Anton Rešek, foto Drago Kopač