Svečanost na letališču JP Ljubljana Brnik, 30.6.2022

Brnik

Letošnjo svečanost na letališču Brnik je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj v sodelovanju z Občino Cerklje. PVD Sever Gorenjska in Fraport Slovenija. Izvedena je bila v četrtek, 30.junija 2022 ob 13.00 uri pred poslopjem Mejne policije Brnik.

Slavnostni govorec je bil Boštjan Šefic, svetovalec predsednika Republike Slovenije. V kulturnem programu so sodelovali Pihalna godba iz Cerkelj in KD Folklora Cerklje s pevci ljudskih pesmi Klasje. Obiskovalci, bilo jih je preko 70, so z zanimanjem poslušali govor slavnostnega govornika, ki nam je v svojem izvajanju orisal vso tragedijo na brniškem letališču v času poizkusa zavzetja letaliških objektov in letališke steze.

Na tem območju so tragično izgubili svoja življenja  pripadnik teritorialne obrambe Kranj Peter Petrič in dva tuja novinarja .

Agresor , ki je prispel na to območje s tanki preko Vodic in Trzina, ni uspel zavzeti letališče, kljub temu, da je imel na voljo tudi specialce iz Niša, ki jih je pripeljal s helikopterji.

Letališče in njegovo okolico je branilo več teritorialnih enot s pripadniki iz občin Jesenice, Radovljica, Tržič, Šk. Loke in Kranja, vseh skupaj  jih je bilo preko 800 v vseh dneh med vojaškimi operacijami do 4. julija 1991, ko so se pripadniki JLA predali in smo jih odpeljali nazaj na Vrhniko.

Po slavnostnem govoru, smo predstavniki PVD Sever Gorenjska, Občine Cerklje in OZVVS Kranj pred spominsko obeležje položili cvetje v spomin na dogodke iz leta 1991in se poklonili padlim v tej vojni. Delegacija veteranov je po zaključku svečanega dela obiskala grob padlega veterana Petra Petriča in položila cvetje.

Po kulturnem programu smo v zavetju objekta Mejne policije v sproščenem pogovoru obudili spomine in se ob dobri postrežbi gostišča Pri Cilki iz Zg. Brnika dogovorili o nadaljnjem sodelovanju z novim vodstvom letališča.

 

Nekaj več kot pred tednom dni od te svečanosti se je skupina 12 kolesarjev iz naše organizacije , tako kot vsako leto, udeležila že 4. kolesarjenja na trasi od Kranja, mimo Brnika do Cerkelj z namenom, da se med potjo ustavi na mestu, kjer je padel pripadnik Teritorialne obrambe Kranj Peter Petrič in ob tej priliki s polaganjem venca počasti njegov spomin. Poleg tega se kolesarji ustavijo še na pokopališču v Cerkljah, kjer na grobu padlega tovariša – veterana osamosvojitvene vojne prižgejo svečko.

tekst: Anton Rešek, foto: Drago Kopač, Anton Rešek