Zbor veteranov OZVVS Kranj

Kranj

V torek, 30. junija 2020 smo se zbrali veterani iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj na svojem rednem letnem Glavnem zboru, ki je bil zaradi epidemije korona virusa odpovedan v mesecu marcu.

Uvodoma smo uživali ob zvokih harmonike mladega glasbenika Bora Nograška.

Po pozdravu predsednika Antona Reška in svečanem veteranskem dejanju, so prisotni pozdravili nagrajene, članico in člane za njihov prispevek pri uveljavljanju veteranske organizacije na področju Upravne enote Kranj in širše. Bronaste plakete ZVVS so prejeli Simon Jelar, Drago Kopač, Srečo Omejc, Mihael Rauter, Boris Zdešar in Miloš Zupančič. Srebrne plakete ZVVS pa so prejeli Branko Benčevič, Helena Kalan, Branko Vukanac in Tone Zupančič.

Po tej svečanosti so prisotni poslušali poročila organov združenja in jih tudi soglasno potrdili. Posebej je predsednik Rešek poudaril 20 letnico delovanja združenja, ki so ga veterani obeležili v novembru 2019 s priložnostno svečanostjo, kjer so se podelila priznanja – spominski kovanci, enajstim ustanovnim članonom in posebno priznanje družini Bolka, ki je gostila v svojem gostišču Pri Krištof v Predosljah, takratni ustanovni zbor. Takrat so bili v ustanovljeno združenje vključeni veterani iz Tržiča, Šk. Loke in Kranja. Po enem mesecu so svoje združenje ustanovili veterani iz Tržiča in nekaj let kasneje še veterani iz Šk. Loke. Ob tej priliki je svečani zbor pozdravil tudi naš predsednik g. Ladislav Lipič in združenju izročil posebno plaketo.

Pomembna je bila tudi organizirana okrogla miza v Mestni knjižnici Kranj, kjer so nekdanji člani OŠTO Kranj in veterani, v sliki in besedi navzočim predstavili delo združenja v 20 – letnem obstoju. Predsedstvo združenja je vsem šestim občinam, iz katerih so člani združenja, podelilo zahvalne kovance za dosedanje sodelovanje in podporo pri delu organizacije.

Po  poročilih so prisotni veterani sprejeli letni načrt dela za leto 2020, kjer je glavni poudarek dan 30 obletnici Maneverske strukture narodne zaščite in 30 letnici od neoddaje orožja, dejanja 16 štabov TO, ki niso oddali orožja v skladišča JLA, temveč so ga teritorialci skrili na tajne lokacije. Poleg standardnih aktivnosti je v letošnjem letu bilo prvič na sporedu kolesarjenje po poti spominov, to je okoli letališča Brnik z obiskom spominskega obeležja padlemu Petru Petriču.

Predsednik je navzoče seznanil tudi z izidom zbornika Orožja nismo oddali in spominskim kovancem, ki so ga prejeli akterji akcije neoddaje orožja iz Kranjskega štaba teritorialne obrambe  Bor Balderman, Miro Malavašič / posmrtno /, Dušan Moštrokol, Darjo Črmelj, Martin Žugelj in Anton Rešek.

 

Besedilo Anton Rešek, foto Drago Kopač